לייעוץ ראשוני מיידי

השאירו את הפרטים ואנו ניצור אתכם קשר

    ילדים בתקופה שלאחר גירושין

    גירושין הם תהליך לא פשוט עבור ילדים. וגם לאחר שהסתיים התהליך יש לצפות להשפעותיו השונות על הילדים, ולהמשיך להיות קשובים ולתת להם את התמיכה שהם זקוקים לה.

    בתקופה שלאחר הגירושין פעמים רבות יש שינוי גדול באורח החיים של הילד. ייתכן שהוא יעבור דירה, שלפתע יש לו שני בתים שבהם הוא מחלק את זמנו – כל פעם אצל הורה אחר. חייו כפי שהכיר אותם השתנו והתחיל דבר אחר. בנוסף הוא מושפע מהוריו, ממה שהם עוברים והקשיים המטרידים אותם.

    חשוב להיות ערים לתסמינים השונים אצל הילדים, לזהות אותם ולהתייחס אליהם. חשוב מאד לזכור כי רוב השינויים הם נורמלים וטבעיים, ואף יכולים להביא להקלה וריפוי. יש להימנע משיפוטיות וביקורת ולטפל בדברים הדורשים טיפול בדרך עדינה ומכבדת. זיכרו שיש דרכים רבות לעזור לילדכם להתמודד. אל תתייאשו, אל תאשימו את עצמכם או אחרים ואל תכנסו ללחץ אם הילד מגלה סימני מצוקה או משנה את התנהגותו. פשוט זהו את הדברים וחפשו פתרונות. רצוי מאד להיעזר בגורמים חיצוניים מקצועיים כמו מטפלים, פסיכולוגים, יועצת בית הספר או עובד סוציאלי כדי להקל על ההתמודדות.

    זיכרו שלרוב הגירושין הם פירוק לשם בנייה מחודשת של מציאות טובה יותר, עבורכם ועבור הילדים, וגם אם כרגע הם עוברים תקופה קשה ומורכבת, יש אפשרות גדולה לשינוי חיובי ומשמח בחייהם.

    פעמים רבות הילד אינו מסוגל או אינו רוצה לבטא את קשייו במילים, והם באים לידי ביטוי בדרכים אחרות. הקשיים עלולים לגרום להתנהגות פוגעת או בעייתית, שחשוב למצוא לה מענה. הנה כמה סימנים שיש לשים לב אליהם:

    • בעיות לימודיות בבית הספר – ירידה ניכרת בציונים, חוסר עניין בלימודים, חוסר חשק ללכת לבית הספר, בעיות קשב וריכוז.
    • בעיות חברתיות – התרחקות מחברים, אלימות, בריונות, התבודדות, מריבות מרובות עם חברים, פיתוח תלות בחברים והיצמדות אליהם, השתתפות בפעילות מסוכנת או פוגענית עם חברים.
    • שינויים רגשיים – דיכאון, כעס, האשמה, חוסר ביטחון, פחדים, בילבול, תנודות במצבי רוח ועוד.
    • נסיגה התפתחותית – הילד מתנהג בצורה המתאימה לגיל צעיר יותר. לדוגמה: חוזר למצוץ אצבע, מרטיב במיטה, מדבר בלשון ילדותית, מתחיל לפחד מדברים שפעם לא פחד מהם (כלבים, מים, חושך ועוד),
    • שינויים התנהגותיים – בכי מרובה, תלותיות וקושי בפרידות יומיומיות (כמו בהליכה לבית הספר או לגן), שכחנות ופיזור, עצבנות, התקפי זעם, רגישות יתר, סף תיסכול נמוך
    • שינויים בשיגרה – שינוי בהרגלי האכילה (אכילה מוגברת או מופחתת, תיאבון מוגזם למתוק, הקאות, רגישות למזון, אכילה בלילה ועוד), שינוי בהרגלי השינה (קימה בלילה, הרטבה במיטה, עייפות מוגברת, קושי להירדם, חלומות רעים, רצון לישון עם ההורה), שינויים שונים בשיגרת היומיום כמו ישיבה רבה יותר מול הטלויזיה או המחשב, וויתור על חוגים ותחביבים, יציאות תכופות מהבית או יציאות בשעות לא רגילות, שיבוש סדר היום.
    • שינויים גופניים – פעמים רבות התרחשויות רגשיות מתבטאות דרך תסמינים גופניים, מודעים או לא מודעים. הילד יכול להמציא מיני מכאובים ומחלות, ולעיתים קרובות אף לחלות יותר באמת. רגשות לא מבוטאים יכולים לצאת דרך הגוף כמו למשל חום גבוה, כאבים שונים, מחלות, שינויים גופניים מגוונים (השמנה, הרזיה, במקרים קיצוניים גם עצירת גדילה), התעסקות מוגזמת בגוף ובמחלות. חשוב מאד להתייחס לכל עניין גופני שהילד מעלה, גם אם נראה לנו שהדברים נובעים מהנפש בלבד!
    • שינוי בדיבור – התבטאויות דכאוניות, עצובות, מתריסות, אובדניות, קורבניות או כל דבר חדש שאתם יכולים לשמוע בדיבור היומיומי. גם צורת הדיבור עשויה להשתנות – דיבור בקול רם או בלחש, דיבור מהיר כאילו יש דחיפות ולחץ בדברים ואף גימגום.
    • שינויים עדינים – ישנם ילדים שפחות מחצינים את רגשותיהם וגם הביטוי העקיף עשוי להיות סמוי וקשה יותר לאיתור, אך לא פחות משמעותי. יש ילדים שיתחילו לשפוך דברים או לאבד, יש ילדים שפתאום יהפכו ל"ילדים מושלמים" וינסו לרצות את ההורה ולהתנהג למופת בכל רגע. גם התנהגות כזאת עלולה להיות בעייתית, אם היא מגיעה מתוך פחד וחוסר ביטחון.
    • התעסקות בגירושין – ניסיונות להחזיר את המצב לקדמותו ולאחד בין ההורים, שאלות חוזרות ונשנות על הגירושין, על הסיבות לגירושין, על מה שקרה ומה שיקרה, נסיונות תכופים למצוא בן / בת זוג חדשים להורים, טיפול ודאגה מוגברת להורים, הימנעות מיצירת קשר עם בני המין השני, דיבור מוגזם על הגירושין עם אנשים שונים או לחילופין הימנעות מוחלטת מדיבור על הנושא.
    • התנהגות למשיכת תשומת לב – לעיתים הגירושין גוזלים מההורים זמן ואנרגיה רבה, והילדים פונים להתנהגות בעייתית, עשיית "דווקא", בניסיון למשוך תשומת לב.

    לייעוץ ראשוני מיידי

    השאירו את הפרטים ואנו ניצור אתכם קשר




      עורך דין גירושין - שאלות ותשובות

      מהי תביעה למשמורת ילדים?

      כבר בראשית הליכי הגירושין בין בני הזוג מתבקשת, כעניין ברור מאליו, הכרעה בשאלה בידי מי יוחזקו הילדים לאחר הפירוד בין הוריהם. כל אחד מההורים זכאי להגיש לבימ"ש למשפחה תביעת משמורת שבה הוא תובע כי הילדים יישארו בחזקתו ויתגוררו עמו לאחר הפירוד. בדרך כלל ימנה ביהמ"ש פקידת סעד לשם בדיקה ומתן חוות דעת בשאלה מי מבין ההורים הוא המתאים ביותר להיות ההורה המשמורן. במקרים המתאימים יוסיף ביהמ"ש וימנה מומחה בתחום בריאות הנפש לצורך ביצוע בחינה מעמיקה יותר של מסוגלותם ההורית של ההורים. יודגש כי בחוק גם קיימת קביעה כללית (הניתנת לסתירה), כי ילדים עד גיל 6 יהיו במשמורת האם. בדרך כלל, קובע ביהמ"ש כי הילדים המשותפים יהיו במשמורת האם למרות שיש מקרים יוצאי דופן שבהם יקבע ביהמ"ש כי הילדים יהיו בחזקת האב וזאת בדר"כ בעקבות חוות דעת חד משמעית של פקידת הסעד ו/או המומחה למסוגלות הורית.

      מהי סמכות מקבילה של בית הדין הרבני?

      כאמור הסמכות לדון בתביעות הנ"ל הנן בידי בימ"ש למשפחה. אולם, בתנאים מסויימים גם ביה"ד הרבני יכול לדון בתביעות אלה. במסגרת תביעה לגירושין המוגשת לביה"ד, ורק במסגרת תביעת לגירושין, ניתן לצרף ולכרוך את התביעות הנ"ל: משמורת ילדים, מזונות אשה ותביעות רכוש, ולהגישן כחלק מתביעת הגירושין לביה"ד הרבני. יודגש כי ישנם תנאים מקדמיים שצריכים להתקיים על מנת שביה"ד יהיה מוסמך לדון בתביעות המצורפות ובהם התנאי העיקרי שתביעת הגירושין וצירוף יתר התביעות נעשו מתוך רצון וכוונה אמיתיים להתגרש ולא רק ממניעים טקטיים ומוך רצון לרכוש יתרונות על פני בן הזוג האחר. עוד יודגש כי מזונות ילדים לא ניתנים לצירוף וכריכה לתביעת גירושין והם תמיד יהיו בסמכות ביהמ"ש למשפחה.

      מהי תביעה למזונות ילדים?

      כשקיים סכסוך בין בני זוג, זכאית האשה להגיש בכל עת לבימ"ש למשפחה תביעה נגד בעלה לתשלום למזונות ילדים. תביעה זו הנה תביעה לחייב את הבעל לשאת בכל ההוצאות הכרוכות בכלכלתם ובגידולם של הילדים והיא כוללת את כל הצרכים להם זקוקים הילדים החל ממזון, דרך לבוש, לימודים, בריאות, וכלה בדיור והוצאות החזקת דיור. ככלל, עפ"י החוק החל כיום על יהודים, חובת תשלום מזונות לילדים המשותפים, ככל שמדובר בצרכים הכרחיים, חלה באופן בלעדי על הבעל. יודגש כי קיימים מקרים ומצבים שבהם תחול על האם חובה להשתתף במזונות הילדים, כמו למשל במקרה שמדובר בילדים שמעל גיל 6 שנים, וכאשר האם עובדת ומשתכרת בשיעור שמעבר לנדרש לכיסוי צרכיה שלה.

      מהי תביעה לשיתוף וחלוקת רכוש?

      כל אחד מבני הזוג זכאי להגיש לביהמ"ש למשפחה תביעה לקבוע כי רכוש וזכויות מכל סוג שנצברו במשך שנות הנישואין ע"י בן הזוג השני הוא רכוש משותף ו/או במקרים המתאימים תביעה הפוכה, לקבוע כי רכוש מסויים אינו רכוש משותף (למשל רכוש שהגיע לבן הזוג בירושה). בתביעה זו ניתן גם לבקש לפרק את השיתוף ברכוש שבין בני הזוג ולחלקו ביניהם בין בדרך של מכירה בין בדרך אחרת של חלוקה.

      קידום עורכי דין קידום עורכי דין
      דילוג לתוכן