לייעוץ ראשוני מיידי

השאירו את הפרטים ואנו ניצור אתכם קשר

    תהליך גירושין

    תהליך גירושין – איך זה עובד?

    קחו נשימה עמוקה. אחד השינויים הגדולים בחייכם עומד להתחיל. חיים משותפים, משפחה, עומדים בפני פירוק והתחלה מחדש. הדרך בה זה יקרה והאופן בו תסיימו את התהליך הוא בידיכם.

    לכך דרושים ידע, בהירות ונחישות. מומלץ מאד לפנות לעורך דין לענייני משפחה לייעוץ ראשוני, ולקבלת הכוונה ספציפית למקרה שלכם – מאחר ולכל זוג הסיפור שלו והצרכים הייחודיים שלו. עם זאת כדאי להגיע עם רקע כללי ברור על משמעות הגירושין והפעולות הכרוכות בתהליך.

    במאמר זה נסקור בצורה ראשונית וכללית את הדרכים עד לסיום הגירושין ותחילת דרך חדשה, על מנת לתת מידע מסודר לגבי תהליך הגירושין והמושגים העיקריים הכלולים בו.

    שלום בית – לפני שניגשים להליך הגירושין חשוב לציין כי קיימת אפשרות לערוך הסכם שלום בית. זוהי דרך הנותנת הזדמנות לשיקום הקשר על ידי הגדרת תנאים שונים להתמודדות עם המחלוקות בין בני הזוג, לאחר שלא הצליחו בכך בכוחות עצמם. ההסכם מתגבש בהשתתפות שני הצדדים מתוך כוונה לשקם את יחסיהם, ולרוב בעזרת עורך דין שמקפיד על כך שההסכם לא יעניק יתרון לאחד הצדדים במידה ויוחלט לאחר מכן להתגרש.

    תביעה לשלום בית מוגשת כאשר אחד מבני הזוג אינו מעוניין בשלום בית והשני כן, ואינה ניתנת לאכיפה, כלומר אין דרך לחייב את בן הזוג לממש את התנאים שנקבעו בתביעה לשלום בית. פעמים רבות מוגשת תביעת שלום בית ככלי טקטי להשגת יתרונות בהמשך הליכי הגירושין ולא מתוך רצון כנה בשיקום מערכת היחסים.

    במידה ויש החלטה משותפת של בני הזוג להתגרש, עליהם להגיע ל"הסכם נישואין". הם יכולים לעשות זאת בכמה דרכים: לנסח בצורה עצמאית הסכם (פחות מומלץ מאחר ובמרבית המקרים בני הזוג אינם מודעים לכל הפרטים שחשוב שיכללו בהסכם, ולהשלכותיהם המכרעות), או להיעזר בעורך דין, לערוך גישור או לקבל סיוע של טוען רבני. גם בית משפט לענייני משפחה יכול לנסח הסכם גירושין, לאחר סידרה של דיונים (בית דין רבני עוסק בכך רק לעיתים רחוקות).

    את הסכם הגירושין יש להביא חתום על ידי בני הזוג לבית הדין הרבני, ולפתוח תיק אישור הסכם גירושין בבית הדין הרבני (גם אם בית המשפט לענייני משפחה אישר את ההסכם צריך לקבל אישור בית דין רבני). אישור הסכם הגירושין נותן לו תוקף משפטי.

    תהליך הסכם הגירושין כולל בדרך כלל את הנושאים הבאים:

    • חלוקת רכוש, חסכונות, חובות, משכנתא, חשבונות בנק וזכויות סוציאליות.
    • משמורת ילדים, הסדרי ראייה
    • מזונות הילדים
    • כתובה

    במידה ובני הזוג לא מגיעים להסכמה לגבי הליך הגירושין, יגישו תביעת גירושין. התביעה תכלול את הנושאים הנתונים במחלוקת כגון מזונות, רכוש, משמורת על הילדים וכו'.

    במדינת ישראל ניתן לבחור היכן תידון תביעת הגירושין – בבית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני. יש משמעות לערכאה בה נידונה התביעה, מכיוון שהערכאות השונות פועלות על פי גישות שונות, הנותנות יתרון יחסי בסעיפים מסוימים לבעל או לאישה. על כן ישנה משמעות עצומה לגורם הזמן – היכן הוגשה התביעה ראשונה – בבית הדין הרבני או בבית המשפט. הערכאה אליה הוגשה התביעה ראשונה היא זו שבה יתנהל הדיון. עניין זה נקרא "מירוץ הסמכויות". הערכאה בה ניתן התוקף המשפטי להסכם הגירושין תהיה גם הערכאה אליה יפנו בני הזוג בעתיד אם ברצונם לערוך שינויים או לערער על ההסכם. כדאי להתייעץ עם עורך דין לגבי השאלה לאיזו ערכאה כדאי לפנות, מאחר ומכל ערכאה ניתן לצפות להישגים שונים. ישנה טענה כי בתי הדין הרבניים נוטים לטובת הגבר ואילו לאשה מוטב לפנות לבית המשפט לענייני משפחה. טענה זו כללית ואינה בהכרח נכונה – כל מקרה לגופו.

    ניתן לכרוך את הנושאים הקשורים לגירושין בתביעת הגירושין, וכך יידונו גם נושאים אלו בערכאה אליה הגישו את תביעת הגירושין ראשונים. הסמכות לדון בכל הנושאים הקשורים לגירושין נתונה בידי שתי הערכאות, למעט מזונות ילדים – נושא שרק בית המשפט לענייני משפחה מוסמך לדון בו (אלא אם כן הסכימו שני בני הזוג שבית הדין הרבני ידון בנושא). כמו כן ניתן להגיש יחד עם תביעת הגירושין גם בקשות סעדים זמניים כגון צו עיכוב יציאה מהארץ, על מנת למנוע מבן הזוג לקבוע עובדות בשטח עוד לפני שניתן פסק דין, ולאפשר את קיומם של הליכים תקינים.

    השלב האחרון בתהליך הוא סידור הגט. סידור הגט הוא בעצם טקס הגירושין, בו ארבעה שלבים – בירור שמות, ביטול המודעות, כתיבת הגט, ומסירת הגט.

    תהליך גירושין עם ילדים

    אין דרך פשוטה להתגרש ואין מה לעשות עם המטענים הרגשיים הבלתי נמנעים שמלווים כל תהליך גירושין. אבל ישנה אפשרות להקל על המתגרשים על ידי ייצוג הולם ומקצועי שאינו נגרר למלחמות. עורך הדין ירימי נתנאל מבטיח לכם ייצוג שכזה; ייצוג ענייני ואחראי שיוביל אתכם בדרך הפשוטה והישירה לגירושין. וזאת, מבלי לקפח אף זכות ומבלי להאריך את הסיפור יתר על המידה.

    מה כולל תהליך גירושין?

    • השיחה ביניכם שבה החלטתם להתגרש היא זאת שמתחילה כל תהליך. בשיחה זו עליכם להחליט כיצד להמשיך מכאן. אם אתם יודעים בדיוק מה אתם רוצים – עליכם להתחיל בתהליך הפירוק בצורה יעילה ועניינית, כך שלא יימשך יותר מדי מעבר לבירוקרטיה הכרחית. כאן המקום להחליט אם תעשו זאת בעזרת עורכי דין, או שתסכמו על גירושין בהסכמה ותגישו זאת לבית המשפט לענייני משפחה או לרבנות.
    • אם בחרתם בהליך פרידה בהסכמה גם כאן יש צורך בהכנת הסכם מנוסח עם כל סעיפי הגירושין, ורצוי לעבור עליו עם עורכי דין. גם אם אתם עושים זאת ברוח טובה והולכים אחד לקראת השני, עדיין ישנם היבטים מסוימים הנושאים בהשלכות שונות – במיוחד בענייני רכוש וכספים.
    • אם בחרתם להתגרש עם עורכי דין, מרגע זה עליכם לבחור את עורכי הדין שייצגו אתכם באופן המקצועי ביותר – ובהתאם לסגנון והצרכים שלכם. כך תקבלו ייצוג בהליך שיבטיח את זכויותיכם ואת מה שמגיע לכם, אם כי ברור שעליכם להנחות אותם מה נכון לכם.

    לבחור עורך דין שנכון לכם

    עורך הדין שלכם לא רק מייצג אתכם בכל השלבים של תהליך גירושין, אלא גם נלחם למענכם ובשמכם על זכויות כמו משמורת והסדרי ראייה, מזונות וחלוקת רכוש וכספים ועוד נושאים שקשורים לחיים שלכם. עורך הדין נתנאל ירימי הוא מומחה מנוסה בגירושין ובייצוג הצדדים ברשויות. בהתאם, הוא מבין עד כמה חשוב להתייעץ ולקבל את כל התמיכה והסיוע המשפטי כדי להבטיח גירושין שלא מוציאים אתכם פגועים עוד יותר.

    תהליך גירושין – תשובה לשאלות שעולות

    אם כבר התחלת לגלגל בראש את רעיון הגירושין, בוודאי עלו בראשך לא מעט שאלות הנוגעות לאופן שבו תהליך גירושין מתנהל. ברור שהרצת כבר חיפוש בגוגל על זה, וסביר להניח שגם יש בידיך לא מעט תשובות, שחלקן – פחות מוצאות חן בעיניך (לדוגמה, הצורך בהגשת תביעה לגירושין כאשר אין הסכמה של שני הצדדים על הרצון להתגרש). סביר גם להניח, כי אם הגירושין מגיעים ביוזמתך, לצד השני, בן או בת הזוג, יהיה הרבה יותר קשה להסתגל לרעיון, שאם נהיה כנים, לא נוגע רק למצב במשפחתי שלכם, אלא מתייחס לכל אחד מהאספקטים הרבים של חיי היומיום שלכם מנקודה זו בזמן והלאה. למענה מקצועי, פנו אל משרד נתנאל ירימי – עורך דין.

    תהליך גירושין – לא תהליך פורמאלי בלבד

    פתיחת תהליך גירושין מהווה, במידה רבה, נקודת מפנה כוללת בחייו של כל אדם. אמנם, מרבית המאמרים העוסקים בכך יתמקדו באספקט ספציפי זה או אחר (למשל, מאמרים באתר של עורך דין יתייחסו לאספקט המשפטי של פתיחת תהליך גירושין, בעוד שמאמר באתר של פסיכולוג ילדים יתייחס להשפעה שיש לתהליך גירושין על הילדים), אבל חשוב להבין אין המדובר ב"רק" זה או "רק" זה, אלא בשינוי כולל, רוחבי וטוטאלי של חיי שני בני הזוג, ילדיהם, ובהשפעה לא מעטה על המעגל המשפחתי, המעגל החברתי, על האופן שבו כל אחד מהנוגעים בדבר תופש את עצמו וכן הלאה.

    גירושין בהסכמה או שלא בהסכמה?

    כמובן, שכמו בכל דבר אחר בחיינו, תהליך גירושין הנעשה בהסכמה הוא קל ומהיר הרבה יותר מגירושין שאינם על דעת שני הצדדים. לכן, רצוי לנסות ולשמור את כל התהליך (מהשיחה הראשונית שבה מובע לראשונה הרצון להתגרש ועד לקבלת הגט), כשהוא ידידותי ככל האפשר. באותם מקרים שבהם הפערים בין הצדדים אינם גדולים באופן יוצא מהרגיל, מומלץ להיכנס לתהליך גישור המנוהל על ידי איש מקצוע המתמחה בכך. משרד נתנאל ירימי – עורך דין מתמחה בטיפול בתיקים ובתהליכי גירושין מכל הסוגים ומכל רמות המורכבות. במהלך שנות פעילותו צבר המשרד מאות זוגות מרוצים, שקיבלו את הגט שלהם, בין אם בהסכמת שני הצדדים ובין אם לאו.

    לייעוץ ראשוני מיידי

    השאירו את הפרטים ואנו ניצור אתכם קשר




      עורך דין גירושין - שאלות ותשובות

      מהי תביעה למשמורת ילדים?

      כבר בראשית הליכי הגירושין בין בני הזוג מתבקשת, כעניין ברור מאליו, הכרעה בשאלה בידי מי יוחזקו הילדים לאחר הפירוד בין הוריהם. כל אחד מההורים זכאי להגיש לבימ"ש למשפחה תביעת משמורת שבה הוא תובע כי הילדים יישארו בחזקתו ויתגוררו עמו לאחר הפירוד. בדרך כלל ימנה ביהמ"ש פקידת סעד לשם בדיקה ומתן חוות דעת בשאלה מי מבין ההורים הוא המתאים ביותר להיות ההורה המשמורן. במקרים המתאימים יוסיף ביהמ"ש וימנה מומחה בתחום בריאות הנפש לצורך ביצוע בחינה מעמיקה יותר של מסוגלותם ההורית של ההורים. יודגש כי בחוק גם קיימת קביעה כללית (הניתנת לסתירה), כי ילדים עד גיל 6 יהיו במשמורת האם. בדרך כלל, קובע ביהמ"ש כי הילדים המשותפים יהיו במשמורת האם למרות שיש מקרים יוצאי דופן שבהם יקבע ביהמ"ש כי הילדים יהיו בחזקת האב וזאת בדר"כ בעקבות חוות דעת חד משמעית של פקידת הסעד ו/או המומחה למסוגלות הורית.

      מהי סמכות מקבילה של בית הדין הרבני?

      כאמור הסמכות לדון בתביעות הנ"ל הנן בידי בימ"ש למשפחה. אולם, בתנאים מסויימים גם ביה"ד הרבני יכול לדון בתביעות אלה. במסגרת תביעה לגירושין המוגשת לביה"ד, ורק במסגרת תביעת לגירושין, ניתן לצרף ולכרוך את התביעות הנ"ל: משמורת ילדים, מזונות אשה ותביעות רכוש, ולהגישן כחלק מתביעת הגירושין לביה"ד הרבני. יודגש כי ישנם תנאים מקדמיים שצריכים להתקיים על מנת שביה"ד יהיה מוסמך לדון בתביעות המצורפות ובהם התנאי העיקרי שתביעת הגירושין וצירוף יתר התביעות נעשו מתוך רצון וכוונה אמיתיים להתגרש ולא רק ממניעים טקטיים ומוך רצון לרכוש יתרונות על פני בן הזוג האחר. עוד יודגש כי מזונות ילדים לא ניתנים לצירוף וכריכה לתביעת גירושין והם תמיד יהיו בסמכות ביהמ"ש למשפחה.

      מהי תביעה למזונות ילדים?

      כשקיים סכסוך בין בני זוג, זכאית האשה להגיש בכל עת לבימ"ש למשפחה תביעה נגד בעלה לתשלום למזונות ילדים. תביעה זו הנה תביעה לחייב את הבעל לשאת בכל ההוצאות הכרוכות בכלכלתם ובגידולם של הילדים והיא כוללת את כל הצרכים להם זקוקים הילדים החל ממזון, דרך לבוש, לימודים, בריאות, וכלה בדיור והוצאות החזקת דיור. ככלל, עפ"י החוק החל כיום על יהודים, חובת תשלום מזונות לילדים המשותפים, ככל שמדובר בצרכים הכרחיים, חלה באופן בלעדי על הבעל. יודגש כי קיימים מקרים ומצבים שבהם תחול על האם חובה להשתתף במזונות הילדים, כמו למשל במקרה שמדובר בילדים שמעל גיל 6 שנים, וכאשר האם עובדת ומשתכרת בשיעור שמעבר לנדרש לכיסוי צרכיה שלה.

      מהי תביעה לשיתוף וחלוקת רכוש?

      כל אחד מבני הזוג זכאי להגיש לביהמ"ש למשפחה תביעה לקבוע כי רכוש וזכויות מכל סוג שנצברו במשך שנות הנישואין ע"י בן הזוג השני הוא רכוש משותף ו/או במקרים המתאימים תביעה הפוכה, לקבוע כי רכוש מסויים אינו רכוש משותף (למשל רכוש שהגיע לבן הזוג בירושה). בתביעה זו ניתן גם לבקש לפרק את השיתוף ברכוש שבין בני הזוג ולחלקו ביניהם בין בדרך של מכירה בין בדרך אחרת של חלוקה.

      קידום עורכי דין קידום עורכי דין
      דילוג לתוכן