לייעוץ ראשוני מיידי

השאירו את הפרטים ואנו ניצור אתכם קשר

    שילוב ילדים בתהליך הגישור

    הבחירה בתהליך גישור להסדרת גירושין על פני הליכים בבית משפט דומה לפעמים בבחירה במשא ומתן מדיני על פני מלחמה כוללת. גישור גירושין בין בני זוג כרוך בהסכמה הדדית, להגיע להסדר שיניח את דעתם, בעוד הליך בבית משפט מגיע להסדר לעיתים ללא הסכמה של אחד הצדדים ולמורת רוחו. הגישור הוא תהליך נינוח המתרחש באווירה חיובית המפחיתה קונפליקטים ומקדמת מטרות משותפות. על כן, יש יתרונות רבים לפנייה לתהליך גישור במיוחד כאשר מעורבים ילדים בגירושין, על מנת להפחית את המתח והחרדה הכרוכים בתהליך, ולהגביר את האווירה הנינוחה והמכבדת.

    כאשר פונים לעורך דין, תפקידו הוא להשיג את המירב עבור האינטרסים של הלקוח. ואילו תפקידו של המגשר הוא בראש ובראשונה לדאוג לטובת הילדים המעורבים בתהליך. כמו כן, בתהליך הגישור המתמקד בטובת הילד, היריבות בין ההורים עשוייה להתרכך מעט ולהפוך להשגת מטרה משותפת יחד. הליך הגישור מתמקד ביצירת תכנית מעשית המשקללת את טובת הנוגעים בדבר, העדפותיהם ואילוציהם.

    בדרך כלל, כאשר ישנם ילדים במערכת היחסים, הם מוזמנים להשתלב בתהליך הגישור. המגשר פוגש אותם, יחד עם ההורים ולבד. בפגישות הפרטיות עם הילדים נשמר חיסיון על תוכן הפגישה, במטרה למנוע לחץ ומניפולציות על הילד, ולהקל על המגשר להבין את צרכי הילד האמיתיים ואת העדפותיו.

    במידה ויש מספר ילדים במשפחה, צריך המגשר להכיר כל אחד ואחת מהם. את שגרת יומו, תחביבים, פעילויות, קשיים, חרדות, מאפיינים שונים בהתנהגות ובהתנהלות. עליו להכיר גם את השפעת הפרידה של ההורים על הילד ותגובותיו למתרחש. מתוך כל אלו יכול המגשר לקבוע מה נכון לילד מבחינת הסדרי הראייה והמשמורת, מועדי ביקורים, חלוקת הזמן עם ההורים ועם האחים האחרים ולבנות ביחד עם ההורים הסדר שיפעל לטובתו.

    המגשר עוזר להורים להבין את המתחולל על הילד ומזכיר להם ש"הכי חשובה טובת הילד" זו לא סתם קלישאה אלא אמת שצריך להירתם אליה ולמלא אותה בתוכן, למרות שלעיתים זה מתנגש בכאבים ואף באגו של ההורים המתגרשים.

    לעיתים קרובות, הילד מוזמן להביע את דעתו על ההסכם שגובש בגישור, ואף עשוי להעלות נקודות ושיקולים נוספים שלא חשבו עליהם קודם.

    יתרון נוסף בשילוב הילדים בתהליך הגישור הוא שהם מקבלים את התחושה שהם חשובים להורים, שההורים עסוקים בלמצוא פתרונות עבורם, שרווחתם וטובתם חשובה להוריהם. הם רואים שהוריהם נפרדים וכבר אינם בני זוג אך הם ממשיכים להיות הורים ומוכנים לשבת יחד ולעבוד יחד על הסכם בשביל הילדים. בנוסף, תהליך הפרידה והגירושין כרוך פעמים רבות בבלבול וחרדות אצל ילדים. ישנה עמימות כלפי העתיד, ותחושה של חוסר וודאות וחוסר ביטחון. הילדים חווים שהשליטה במצב אינה בידיהם ועשויים לחוש חרדה כתוצאה מכך. מעורבותם בתהליך הגישור מחזירה להם את התחושה של שליטה בחייהם, של השפעה על המציאות, וגם מבהירה את המצב והופכת אותו לברור וקריא יותר, בעזרתו של המגשר, שהוא דמות חיצונית שמעורבת בתהליך ויכולה לשפוך אור על המתרחש בדרך שאינה מעורבת רגשית. כתוצאת מכך הילד מבין טוב יותר מה מתרחש, ורמת החרדה והבלבול יורדת.

    אלמנט חשוב נוסף בתהליך הגישור הוא יצירת יחסי עבודה מעשיים עם בן הזוג לשעבר, למידה לעבוד ביחד בצורה אפקטיבית ולתקשר ביעילות לצורך גידול הילדים בעתיד. ההורים לומדים ליצור שיתוף פעולה למרות הכעסים והנתק, דרכו הילדים יכולים לפרוח.

    לייעוץ ראשוני מיידי

    השאירו את הפרטים ואנו ניצור אתכם קשר




      עורך דין גירושין - שאלות ותשובות

      מהי תביעה למשמורת ילדים?

      כבר בראשית הליכי הגירושין בין בני הזוג מתבקשת, כעניין ברור מאליו, הכרעה בשאלה בידי מי יוחזקו הילדים לאחר הפירוד בין הוריהם. כל אחד מההורים זכאי להגיש לבימ"ש למשפחה תביעת משמורת שבה הוא תובע כי הילדים יישארו בחזקתו ויתגוררו עמו לאחר הפירוד. בדרך כלל ימנה ביהמ"ש פקידת סעד לשם בדיקה ומתן חוות דעת בשאלה מי מבין ההורים הוא המתאים ביותר להיות ההורה המשמורן. במקרים המתאימים יוסיף ביהמ"ש וימנה מומחה בתחום בריאות הנפש לצורך ביצוע בחינה מעמיקה יותר של מסוגלותם ההורית של ההורים. יודגש כי בחוק גם קיימת קביעה כללית (הניתנת לסתירה), כי ילדים עד גיל 6 יהיו במשמורת האם. בדרך כלל, קובע ביהמ"ש כי הילדים המשותפים יהיו במשמורת האם למרות שיש מקרים יוצאי דופן שבהם יקבע ביהמ"ש כי הילדים יהיו בחזקת האב וזאת בדר"כ בעקבות חוות דעת חד משמעית של פקידת הסעד ו/או המומחה למסוגלות הורית.

      מהי סמכות מקבילה של בית הדין הרבני?

      כאמור הסמכות לדון בתביעות הנ"ל הנן בידי בימ"ש למשפחה. אולם, בתנאים מסויימים גם ביה"ד הרבני יכול לדון בתביעות אלה. במסגרת תביעה לגירושין המוגשת לביה"ד, ורק במסגרת תביעת לגירושין, ניתן לצרף ולכרוך את התביעות הנ"ל: משמורת ילדים, מזונות אשה ותביעות רכוש, ולהגישן כחלק מתביעת הגירושין לביה"ד הרבני. יודגש כי ישנם תנאים מקדמיים שצריכים להתקיים על מנת שביה"ד יהיה מוסמך לדון בתביעות המצורפות ובהם התנאי העיקרי שתביעת הגירושין וצירוף יתר התביעות נעשו מתוך רצון וכוונה אמיתיים להתגרש ולא רק ממניעים טקטיים ומוך רצון לרכוש יתרונות על פני בן הזוג האחר. עוד יודגש כי מזונות ילדים לא ניתנים לצירוף וכריכה לתביעת גירושין והם תמיד יהיו בסמכות ביהמ"ש למשפחה.

      מהי תביעה למזונות ילדים?

      כשקיים סכסוך בין בני זוג, זכאית האשה להגיש בכל עת לבימ"ש למשפחה תביעה נגד בעלה לתשלום למזונות ילדים. תביעה זו הנה תביעה לחייב את הבעל לשאת בכל ההוצאות הכרוכות בכלכלתם ובגידולם של הילדים והיא כוללת את כל הצרכים להם זקוקים הילדים החל ממזון, דרך לבוש, לימודים, בריאות, וכלה בדיור והוצאות החזקת דיור. ככלל, עפ"י החוק החל כיום על יהודים, חובת תשלום מזונות לילדים המשותפים, ככל שמדובר בצרכים הכרחיים, חלה באופן בלעדי על הבעל. יודגש כי קיימים מקרים ומצבים שבהם תחול על האם חובה להשתתף במזונות הילדים, כמו למשל במקרה שמדובר בילדים שמעל גיל 6 שנים, וכאשר האם עובדת ומשתכרת בשיעור שמעבר לנדרש לכיסוי צרכיה שלה.

      מהי תביעה לשיתוף וחלוקת רכוש?

      כל אחד מבני הזוג זכאי להגיש לביהמ"ש למשפחה תביעה לקבוע כי רכוש וזכויות מכל סוג שנצברו במשך שנות הנישואין ע"י בן הזוג השני הוא רכוש משותף ו/או במקרים המתאימים תביעה הפוכה, לקבוע כי רכוש מסויים אינו רכוש משותף (למשל רכוש שהגיע לבן הזוג בירושה). בתביעה זו ניתן גם לבקש לפרק את השיתוף ברכוש שבין בני הזוג ולחלקו ביניהם בין בדרך של מכירה בין בדרך אחרת של חלוקה.

      קידום עורכי דין קידום עורכי דין
      דילוג לתוכן